Mijn ervaring

Wat betekent ontzorgverlening voor mij?

Ik noem mijzelf ontzorgverlener en richt mij vooral op de ‘zachte’ kant van de zorg waar (medische) professionals niet aan toe komen. Ik noem dit hartenzorg, liefdevolle zorg vanuit het hart. Oprechte aandacht, gezelschap, hulp bij algemene dagelijkse levensverrichtingen, hulp met de computer, maar ook persoonlijke verzorging en nog veel meer.

Wat betekent ontzorgen eigenlijk? Zorg dragen, zorgen, zorgen uit handen nemen, zorgen wegnemen (bron: https://synoniemen.net)

Wat houdt u bezig, waar wordt u blij van?

Ieder mens heeft recht op een menswaardig bestaan. Ik probeer te helpen om mensen weer mens te laten voelen, gewoon om wie ze zijn. Tijdens mijn werk ontmoet ik regelmatig mensen, die door leeftijd, levensomstandigheden of door ziekten niet meer zo vitaal zijn. Mensen weten als geen ander welke ziekte of aandoening ze hebben, om die reden wil ik het daar niet te veel over hebben. Ik kijk liever naar de mens achter de aandoening. Wie bent u, wat houdt u bezig, waar wordt u blij van? Uit ervaring kan ik inmiddels zeggen dat deze manier van (ont)zorgverlening heel erg gewaardeerd wordt.

In september 2018 heb ik een opleiding “Werken met Positieve Gezondheid”bij het Institute for Positive Health gevolgd. Ik ben er van overtuigd dat de mens meer is dan de aandoening! In oktober 2018 heb ik de cursus reanimatie (Basic Life Support) met AED gevolgd en met diploma afgesloten en ga ik regelmatig op herhaling. Hopelijk zal ik het nooit nodig hebben, maar ik ben wel blij dat ik nu weet wat ik zou moeten doen.

Via Home Instead heb ik een aantal cursussen persoonlijke verzorging gedaan en trainingen rond het thema dementie gedaan. Ook heb ik een cursus Compressie gedaan. Ik ben niet bevoegd om bijv. te zwachtelen, maar ik kan wel zien of de zorg goed uitgevoerd wordt.

Ik lever geen medische zorg. Simpelweg omdat ik hier niet voor opgeleid ben en omdat ik me dus liever richt op de menselijke kant van de zorg. Mijn levenservaring en mijn persoonlijkheid met mijn talenten zet ik hierbij in. Ik ben ontzorgverlener voor particulieren en organisaties.

Bron foto: selfie met Mees

Werkervaring vanaf 2018

Zo gezegd, zo gedaan! Lang verhaal kort, ik werk sinds februari 2018 voor Saar aan Huis, Huizen voor Elkaar (als vrijwilliger) en sinds november 2018 voor Home Instead. Dit doe ik met heel veel plezier. Verder werk ik sinds 23 juli 2018 als zelfstandige (delangeontzorgt). Het zijn  organisaties die goed bij me passen. Ik werk wekelijks bij een aantal vaste cliënten en lever de volgende zorg;

– Hulp bij de algemene dagelijkse leversverrichtingen zoals douchen, wassen, helpen bij het aankleden etc.
– Gezelschap in de vorm van gesprekken, koffie drinken, spelletje, nieuws doornemen etc.
– Uitstapjes naar bijv. de huisarts, ziekenhuis, boekwinkel in de buurt, museum, restaurant en of terrasje naar keuze
– Hand en span diensten in en om het huis, ik… :
… doe de was
… help cliënten in en uit bed
… laat de hond uit van een cliënt samen met de cliënt in een bos in de buurt
… kook avondeten
… doe boodschappen
… help met de computer, tablet, smartphone etc.
… denk mee als cliënten vragen c.q. problemen hebben, zoals een mevrouw die haar medicijnen vergeet (medicijnwekker voor haar besteld en ingesteld)
… aan- uittrekken steunkousen

Als vrijwilliger nam ik een oudere heer, een kunstliefhebber, regelmatig mee naar een museum naar keuze. We zijn de afgelopen jaren in ca. 20 musea geweest. Fantastisch!

En sinds 2012 doe ik vrijwilligerswerk voor de Oosterlichtkerk (PKN) in Huizen. Als wijkteammedewerker/pastoraal werker bezoek ik met een bepaalde regelmaat mensen in ‘mijn’ wijk. Dit doe ik met heel veel plezier.

Bent u niet meer zo goed ter been, geen probleem; uw rolstoel en/of uw rollator passen makkelijk in mijn auto. Zou u graag een vriend of vriendin mee willen nemen op een uitstapje? Ook geen probleem, in een vrijblijvend gesprek kunt u aangeven wat u graag wilt. Ik weet zeker dat we hier uit zullen komen.

Sinds 23 juli 2018 DELANGEONTZORGT

In 2018 was ik onderdeel van een zorgteam dat de zorg had voor een man met ALS. Ik bood geen medische  zorg, maar heb inmiddels wel veel ervaring in het gebruik van de Carendo douchestoel en de Wendy tillift opgedaan. Verder zorgde ik er voor dat deze man onder de omstandigheden een zo comfortabel mogelijk leven had. Ik beheerde zijn PGB, was teamcoördinator, regelde herhaalrecepten, bestelde zijn hulpmiddelen en sondevoeding en ik onderhield de contacten tussen hem de allerlei instanties zoals thuiszorg, cliëntondersteuner, zijn werkgever en meer instanties en personen.

Sinds 2019 heb ik een aantal clienten met Parkinson en iemand met Mylotone Dystrofie, een spierziekte. Erg fijn om hem te helpen om zichzelf zo veel mogelijk te kunnen zijn.

Vanaf begin 2020 werk ik voor een lieve leuke puber. Ik schrijf regelmatig over hem. Mees is een leuke puber, die door een hersenvliesontsteking  volledig afhankelijk is van zorg. Heerlijk om met deze lieve vrolijke jongen om te gaan. Gemiddeld werk ik 12 uur per week met hem.

Vanaf juni 2020 heb ik een dag per week gewerkt voor een man met Vasculaire Dementie en Diabetes. Hij woonde in hartje Haarlem. Hij was volledig afhankelijk van zorg. Ik heb hem en zijn vrouw ondersteund in de zorg en alles wat verder nodig was. Gedurende anderhalf jaar tot aan zijn overlijden kwam ik elke dinsdag bij hen thuis. We hebben mooie, verdrietige moment beleefd.

Sinds maart 2023 werk ik voor een man met ALS en voor een man, die door een herseninfarct volledig afhankelijk is van zorg.

Bevalt mijn manier van werken u?

Mocht u meer willen weten over mijn aanpak, dan kun u mij op verschillende manieren bereiken. Klikt u daarvoor op deze link Contact!

Ik kijk er naar uit om u te ontmoeten!

Voor organisaties heb ik ook heel wat te bieden op allerlei gebieden!

Aangezien ik jarenlange ervaring heb als managing consultant in de ICT, kan ik zeggen dat ik veel kennis en ervaring heb opgedaan op het gebied van people- project- en veranderingsmanagement. Verder ben ik in staat om mensen te inspireren en motiveren. Ik heb als leidinggevende mensen geholpen om meer uit zichzelf te halen. Mocht u als organisatie interesse hebben, dan kom ik graag een keer langs om een keer bij te praten.

Voor verdere informatie over mijn arbeidsverleden, opleidingen, vrijwilligerswerk en ervaringen verwijs ik u naar mijn persoonlijke linkedin pagina!