“Doe niet zo debiel!”

Vorige week was ik in Haarlem bij Paul. Paul is inmiddels 75 jaar en lijdt aan vasculaire dementie en suikerziekte. Deze combinatie zorgt voor geheugenproblemen en wonden aan zijn voeten en benen.

Bron foto: eigen foto

Myriam, zijn vrouw, verzorgt hem 7 dagen per week en zorgt voor goede voeding. De thuiszorg en een wondzorgverpleegkundige komen regelmatig op bezoek. Ik kom elke dinsdag langs en help Myriam. Vaak gaan we naar buiten en deze keer stond er een afspraak bij de kapper ingepland.

Bron foto: eigen foto

Ik ging op m’n hurken voor hem zitten. “Paul, klopt het dat jouw haar van de achterkant en zijkant korter geknipt mag worden en bovenop iets langer mag blijven met een kuifje?”

Paul keek me aan met een afkeurende blik en zei “Doe niet zo debiel!”. “Wat zei je?” vroeg ik aan Paul. Hij herhaalde zijn opmerking met nog meer overtuiging “Doe niet zo debiel!!!”. Ik vond het zo grappig, dat ik in lachen uitbarstte. De kapster begon ook te lachen. Paul kon niet uitleggen waarom hij vond dat ik zo debiel deed. Tja, misschien was het voor hem overduidelijk dat hij niet voor niks bij de kapper was.

De kapster begon te knippen en Paul viel vrijwel direct in slaap. Met een glimlach op m’n gezicht keek ik naar hem. Een mooi mens, die heel veel heeft meegemaakt in z’n leven en nu regelmatig teruggetrokken is in zijn eigen wereldje.

Bron foto: eigen foto

Eenmaal thuis aangekomen, vroeg ik hem “Paul, wil je een snackje?” Zonder aarzeling antwoordde hij “Ja”. Daarna mocht hij kiezen uit drie dingen.; biefstuk tapenade, blokjes komijnekaas of eiersalade met avocado.  Hij koos voor biefstuk tapenade en blokjes kaas. “Paul spuug je jouw kauwgom uit, dan kan ik je helpen met de snacks?. Myriam heeft ontdekt, dat als hij op kauwgom kauwt, hij helderder is en niet kwijlt als hij voorover leunt.

Bron foto: eigen foto.
Bron foto: eigen foto

Niet lang daarna heb ik oefeningen met hem gedaan. Zijn voeten staan op een soort trilplaat en door de trilling wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Myriam probeert van alles uit en dit lijkt goed te werken. Ook nog oefeningen gedaan waarbij hij een halter van een kilo omhoog moet tillen. Met enige aanmoediging van mijn kant lukt het hem om dit 20 keer te doen met beide armen.

Bron foto: eigen foto

Paul was moe van de dag, van de indrukken, van de buitenlucht en vermoedelijk ook van mijn debiele vragen. Ik legde hem op bed en sloot hem aan op de nachtzak, zodat hij zonder problemen kan plassen. Het was een fijne dag met hem en Myriam. Ik kom er heel graag.