Niets menselijks is mij vreemd

Gisteren was ik bij Dirk en z’n gezin. Het ritje naar Hilversum ging lekker vlot, maar vanaf de gemeentegrens was het heel druk. Een kwartiertje later (ongeveer 7 min. te laat) stapte ik de gang in. Ik heb al vanaf het prille begin een eigen sleutel.

Bron foto: selfie

Geen afspraken voor vandaag

Op de kalender in de toilet zag ik dat Dirk geen afspraken had voor die dag. Silvia, zijn vrouw en Daphne, één van de twee dochters, hadden ergens een afspraak, dus die gingen al vrij vlot na mijn binnenkomst op pad. Kayleigh was nog boven. Dirk lag nog in bed naar het nieuws te kijken en had zijn krentenbol en medicijnen al binnen. “Dirk, er staat niets op de agenda voor vandaag. Wil je misschien eerst nog een kop koffie beneden en pas daarna douchen?”. En zo geschiedde het. Truitje aan en verder in onderbroek naar beneden. Waarom niet, hij is in zijn eigen huis en mij maakt het allemaal niet uit.

Iemand nog een bakkie?

Kayleigh kwam op een gegeven moment ook naar beneden. Zij had een vrije dag en stelde voor om met z’n drieën te gaan lunchen in Hilversum. Kayleigh lijkt qua gedrag veel op Dirk. Dirk had er zin in en ik natuurlijk ook. We hebben nog een paar bakken koffie weggewerkt. Ik heb tussendoor de vaatwasser leeggeruimd en ben rond 11 uur met Dirk naar boven gegaan.

Bewegen is cruciaal

Dirk loopt vanaf de schuifpui aan de tuinkant met de vierpoot naar de traplift. Beweging is niet alleen belangrijk voor de spieren en de afvoer van afvalstoffen, maar ook voor de werking van de darmen én goed voor z’n eigenwaarde. We hadden het tijdens de koffie over de ‘normale’ dingen, zoals zonder problemen 10 km wandelen en nu krijgt hij na drie rondjes rond het kookeiland pijn in z’n rechter hersenhelft. Hij probeert tijdens het lopen veel op zijn linkerkant te steunen en dat trekt door naar zijn hoofd. Op zich een goed teken, maar wel vermoeiend voor hem. Het is nog moeilijk voor Dirk om dit te accepteren.

Oeps…

Vanaf de traplift boven kan Dirk heel makkelijk de transfer maken naar de douchestoel, die ik, met op alle wieltjes de rem erop, klaargezet had. Een paar maanden geleden heb ik in samenspraak met Dirk een beugel gemonteerd, zodat hij zich gemakkelijker  kan bewegen. In de douchehoek heb ik ook twee beugels gemonteerd, maar bij het boren van één van de laatste gaten, boorde ik door een flexibele waterleiding. K*t, f*ck, t*ring, t*fus, vrij vertaald naar ‘hè wat vervelend zeg’. Dirk kan gelukkig zelf douchen en z’n tanden poetsen. Ik help hem na een minuut of 10 met het wassen van z’n linkeroksel en de billen. Hij kan dus makkelijk gaan staan.

Het moet niet gekker worden

Na het douchen, aankleden enzo gingen Dirk, Kayleigh en ik naar het centrum van. Hilversum. Parkeren op de ♿️ parkeerplaats in een parkeergarage. In hun auto is een paar maanden geleden een rolstoel lift ingebouwd, zodat je de rolstoel (met elektrische ondersteuning) niet zelf hoeft te tillen. We liepen naar de eerste verdieping in de Hema voor een lunch bij La Place. We hebben daar best een tijdje gezeten en heerlijk relaxt met elkaar gesproken. Weer zo’n normale dag samen. Het moet niet gekker worden.

Iemand had trouwens de chocoladeletters bij de Hema op geheel eigen wijze neergezet 😅 Ik was het deze keer niet.

Bron foto: eigen foto’s in de Hema Hilversum

Niet menselijks is mij vreemd

Op een gegeven moment heb ik Dirk op het ♿️ toilet geholpen. Iemand van de klantenservice moest het hek bij de toilet even van het slot afhalen. Toen Dirk klaar was, heb ik zelf ook maar even geplast. “Dirk, als jij in mijn bijzijn kan plassen, kan ik ook best in jouw bijzijn plassen!” Dirk vindt het allemaal best. Tja, niet te krampachtig doen. Plassen, poepen, niets menselijks is mij vreemd. Uiteraard heb ik het wel eerst even ‘overlegd’.

Fijn weekend 🎈

Na thuiskomst heeft Dirk nog even een stukje in huis gelopen en heel kort op een traptoestel ‘gefietst‘. Volgende keer bind ik z’n linkervoet met een sjaal aan de trapper en z’n knieën bij elkaar, zodat zijn heup niet overbelast wordt. We hebben nog even met z’n allen nagepraat over de dag. Tegen 18 uur ging ik naar huis. Vandaag de hele dag bij Mees.

Bron foto: eigen foto

Een mooi weekend 🎈