Als iedereen een ander helpt, zijn wij allemaal geholpen

Zal ik wel, zal ik niet…Ik doe het gewoon! Zoeven heb ik me aangemeld bij een (nieuw) sociaal online platform ‘Huizen voor Elkaar‘.Eigen foto ergens in Huizen 2017

Via Facebook was ik ‘getipt’ over dit platform. Vraag en aanbod komen hier bij elkaar. Ik bied mij aan als vrijwilliger om met iemand op stap te gaan naar musea e.d. maar ook om gewoon met iemand te lachen, koffie te drinken, ervaringen te delen. Als pastoraal werker ga ik al regelmatig bij mensen langs, maar ik wil meer ervaring op doen en daarvan leren. Het idee is dat ik o.a. zelfstandig (parttime) aan de slag ga als individueel begeleider van kwetsbare ouderen. Hier ligt mijn hart. Ik lees de laatste tijd veel over allerlei onderwerpen die spelen in de samenleving. Met name artikelen over de WMO en de WLZ spreken mij aan. Termen als zelfredzaamheid, positieve gezondheid komen vaak langs. Het ene jaar wordt er veel bezuinigd maar dan blijkt het andere jaar dit misschien niet zo handig was. “Is er dan geen visie?” is mijn eerste reactie, maar ja hoe meer ik lees over de gezondheidszorg en de samenleving hoe meer ik me realiseer dat het best lastige materie is. Om me niet te veel te verliezen in allerlei onderwerpen ben ik selectiever geworden met het lezen van artikelen.

Lekker lachen om verhalen

Zorg domotica, e-health is natuurlijk allemaal prachtig en zal ongetwijfeld een goede bijdrage leveren aan het welzijn van mensen. Mijn kracht zit in het contact maken met mensen, me verdiepen in mensen. Wat bezielt iemand? Waar wordt iemand blij van? Lekker lachen om verhalen uit het verleden en vooral in het ‘nu’ leven. Blije mensen zijn over het algemeen gezondere mensen.

In mijn vorige artikel schreef ik al dat ik een entertainer én een dienstverlener in hart en nieren ben en dat ik popel om mijn nieuwe koers te varen. Door veel te netwerken, veel artikelen te lezen en veel te praten met mensen die ervaring hebben in de zorg, bouw ik kennis op, maar dit blijft natuurlijk een vorm van droogzwemmen. Ervaring moet ik nog opbouwen. Ik houd overigens alle opties open.

Momenteel onderzoek ik de mogelijkheden van het starten van een beroeps begeleidende leerweg. Natuurlijk komen mijn ervaringen als pastoraal werker bij de kerk in Huizen en mijn vrijwilligerswerk bij de stichting BOZ in Hilversum goed van pas. Het heeft mij vooral geholpen om te bedenken waar ik blij van word namelijk contact met mensen, mensen helpen die (soms) niet in staat zijn om zelfstandig hun algemene dagelijkse levensverrichtingen uit te voeren. Ik wil hen blij maken, met hen op stap gaan, de tuin samen onderhouden, hen helpen met de basis dingen etc. Dit is volgens mij wat er bedoeld wordt met positieve gezondheid, even niet bezig zijn met de eenzaamheid of die aandoening. Binnenkort ga ik bij het Institute for Positive Health langs om te praten over hun gedachtegoed.

Leren door te doen! Ik ga het dus doen! Op korte termijn hoop ik, voorlopig als vrijwilliger, met iemand kennis te maken om er vervolgens op uit te gaan om ervaring op te bouwen maar vooral om van het leven te genieten.

Ik kijk er naar uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *