Mensen zijn niet hun aandoening

Zoals ik al vaker op Linkedin schrijf, ben ik een groot fan van het gedachtegoed van Machteld Huber t.w. Positieve Gezondheid. Zoals zij zelf zegt ‘Mensen zijn niet hun aandoening’.Bron foto: www.waardigheidentrots.nl

Van nature pas ik positieve gezondheid toe in mijn dagelijkse omgang met mensen. Ik heb het alleen nooit zo benoemd. Mijn moeder zei altijd “Probeer je altijd in de ander te verplaatsen”. Ik ben oprecht in mensen geïnteresseerd en niet zo zeer in hun aandoeningen. Als ik iemand tegenkom die een nare ziekte heeft, lukt het me toch om te focussen op de passie en interesses van deze persoon. Mensen fleuren op als ze over hun passie praten. Een mooie bijkomstigheid is dat ze even niet aan die rot ziekte, die hen in de greep probeert te krijgen, hoeven te denken.

Als hij over zijn kwalen wil praten, dan bied ik hem een luisterend oor

Neem één van mijn cliënten, een lieve, oude, beetje ‘krakkemikkige’ man met COPD, versleten knieën etc. Tijdens mijn eerste bezoek aan hem heb ik gemerkt dat hij opfleurt als we het over zijn passies praten, namelijk Groot-Brittannië, detectives en oldtimers. Ik heb zelf bijna anderhalf jaar in Kent gewerkt, ben gek op detectives, dus we hebben gespreksstof genoeg. Ik ga natuurlijk niet over z’n kwalen praten, want deze man weet zelf ook wel dat hij niet in top conditie is en wat zijn eigen beperkingen zijn. Gezelligheid is wat hij wil. Laatst vertelde hij mij dat hij het verschrikkelijk vindt om de hele dag alleen te zijn. Gelukkig woont zijn zoon sinds een tijdje bij hem in huis en heeft hij nog een vrijwilliger die wekelijks langs komt.

Ik wil met hem alleen over leuke dingen praten en doen wat hij graag wilt. Als hij zelf over zijn kwalen wil praten, dan bied ik hem een luisterend oor en ik help hem waar nodig. Soms heeft hij weinig energie en blijven we thuis. Op goede dagen gaan we er op uit. Een ‘bakkie doen’ ergens op een terrasje, naar de apotheek of een boekwinkel. Het maakt eigenlijk niet uit, als hij het maar leuk vindt. Binnenkort hoop ik een keer met hem naar een oldtimer museum te gaan.

Als we zelf niet zo behandeld willen worden, waarom doen we het dan toch steeds bij anderen?

Zelf heb ik al vele jaren de ziekte van Crohn, maar ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken dat mensen mij de hele dag als Crohn patiënt zouden zien. “Kijk daar gaat die man van nummer 23. Hij heeft een chronische darmziekte, erg hè?” of “Goh, hoe is het nou met je? Ik hoorde van nummer 28 dat je Crohn hebt. Een verschrikkelijke ziekte! Mijn achterneef en daar een buurman van heeft het ook. Hij komt nauwelijks nog de deur uit, want hij moet altijd een toilet in de buurt hebben… “ Hou op zeg, ik ben een energieke gepassioneerde man, die warm wordt van oprecht contact met andere mensen. Verder vind ik het heel leuk om te reizen. En als ik mijn vrouw mag geloven, ben ik ook nog eens een fijne, lieve echtgenoot. Daarbij komt dat ik gelukkig heel goed kan leven met deze aandoening. Ik sta er dan ook weinig bij stil. Natuurlijk weet ik als geen ander dat ik een chronische ziekte heb, maar het weerhoudt mij er niet van om een normaal leven te leiden. Een ander hoeft mij daar niet constant aan te herinneren. Ik weet dat het vaak goed en lief bedoeld is, maar toch hoeft het van mij niet.

3x daags een grote eetlepel ‘Welbevinden’

Ik heb jarenlang medicijnen geslikt, maar ben een jaar of vijf geleden op aanraden van een Iriscopist in Huizen overgestapt op het eten van voornamelijk biologische producten, bio-garde, bessen, ongebrande walnoten en dagelijks een pilletje zink. Verder neem ik 3x daags een grote eetlepel ‘welbevinden’ voor de balans. Sinds ik het roer omgegooid heb, bewaak ik mijn grenzen veel beter dan de jaren daarvoor. Langdurige stress heeft namelijk een grote invloed gehad op mijn keuze het roer rigoureus om te gooien.

Sinds ik de ICT achter mij gelaten heb, ben ik erachter gekomen dat er een instituut bestaat, dat zich richt op deze manier van omgaan met kwetsbare mensen; het Institute for Positive Health. Hier wordt het gedachtegoed van Machteld door Machteld en een team verder ontwikkeld. Zoals eerder via Linkedin aangegeven ben ik recent op bezoek geweest om te zien of we iets voor elkaar kunnen betekenen.

Werken met Positieve Gezondheid

Binnen de gezondheidszorg blijkt er brede belangstelling te zijn voor dit gedachtegoed. Natuurlijk wil ik er meer over leren, dus gisteren heb ik het woord bij de daad gevoegd. Na de zomer ga ik de basismodule ‘Werken met Positieve Gezondheid’ volgen en hoop dat ik nog meer ‘besmet’ wordt met deze fijne kijk op de omgang met mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *