“Ik vergeet mijn medicijnen regelmatig! Weet jij daar iets voor?”

Een cliënt waar ik regelmatig kom om o.a. te koken en de was te doen, is recent achterover gevallen en verbleef een tijdje in een revalidatiecentrum. Ze had gelukkig niets gebroken…

Bron foto: eigen foto (merknaam en type verwijderd)

…maar moest wel weer geholpen worden met het leren lopen e.d. Ook heeft ze geleerd hoe ze op een veilige manier kan opstaan vanuit de stoel en de rollator kan pakken en omgekeerd. Samen met de collega’s van Saar aan Huis help ik haar waar nodig. Ze zit nu namelijk iets vaker op een stoel en ligt vaker in bed om te rusten. Gisteren was ik bij haar en hielp ik haar uit bed. Ze loopt onder de omstandigheden gelukkig best wel weer goed, maar uit bed komen en een aantal andere handelingen zijn op dit moment niet mogelijk. Het verblijf in het revalidatiecentrum heeft haar goed gedaan. Ze kwam er tot rust, maar ze had er liever nog even gebleven om verder

Hoe heet zo’n ding eigenlijk?

Ik had een biologische maaltijd gekookt. Mijn vrouw en ik eten thuis ook vrijwel altijd biologisch. Dit doen we omdat het goed voor ons is, dus waarom dit ook niet voor de cliënten doen. Uiteraard heb ik dit wel met mevrouw en haar kinderen overlegd aangezien het iets duurder is. Enfin ik was net naar de slaapkamer gelopen om mevrouw uit bed te halen. Ze vroeg me hoe laat het was. Het bleek dat ze twee uur eerder haar medicijnen had moeten innemen. Inmiddels weet ik het schema, dus ik kan er zelf ook op letten.

De medicijnen zitten op zo’n medicijnenrol, die door de apotheek wordt gemaakt. Perfect, maar ja dan moet je er wel aan denken. Ze zei “Dit gebeurt me regelmatig sinds ik weer thuis ben. Vermoedelijk door de stress van de afgelopen tijd. Kun jij mij daarmee helpen?” Mijn hersens begonnen gelijk te draaien. In mijn vorige werkleven werd ik fors betaald om cliënten te helpen met het oplossen van problemen, dus ik dacht gelijk aan een soort kookwekker voor medicijngebruik. Hoe heet zo’n ding eigenlijk? Een wekker voor medicijngebruik? Een medicijnwekker misschien? Even ‘gegoogeld’ op mijn telefoon, het heet dus een medicijnwekker. Er ging een wereld van medicijnwekkers voor mij open. Even overleggen met mevrouw of een wekker met 5 tijden voor €29,99 oké was. De bedoeling is dat mevrouw vanaf 7.30 uur in de ochtend de hele dag om de vier uur een herinnering krijgt dat ze de medicijnen moet innemen. Ze vond het allemaal prima. Een paar klikken later lag de medicijnwekker in het winkelmandje. Opgelost!

Inmiddels is de medicijnwekker thuis geleverd. Ik heb deze direct voor haar ingesteld, zodat ze deze morgen direct in gebruik kan nemen. Vermoedelijk zullen mijn vrouw en ik ons rot schrikken als dat ding begint te piepen. Een mooie live test!

De factuur stuur ik door naar één van haar kinderen, die ook de rekening van de boodschappen betaalt. Ze waren blij dat het geregeld is dat hun moeder nu een hulpmiddeltje heeft om de medicijnen op tijd te slikken. Een super simpele vorm van zorgdomotica, haha.

Morgen ga ik weer bij haar bezoek om haar met de lunch en nog een aantal hand en spandiensten te helpen. Ik kijk er naar uit om haar weer te ontmoeten. Ik moet eerlijk toegeven dat ik me direct hecht aan mensen. Ze nodigen je tenslotte uit in hun leven en stellen zich toch kwetsbaar op met hun kwaaltjes e.d. Mensen zeggen het regelmatig dat ze het fijn vinden dat ik kom en dat is waar ik het allemaal voor doe! Ik heb een top baan! 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *