“Als je het echt wilt, had je het al gedaan!”

Vorige week woensdagochtend liep ik in mijn zwembroek richting het water. Klaar voor mijn bijna dagelijkse kick. Het was 6 graden en voelde zelfs aangenaam. Er wandelde een vrouw over de ‘boulevard’. We wensten elkaar een goede morgen en raakten aan de praat. Laat ik haar Alice noemen.

Bron foto: eigen foto

”Je bent al de derde, die ik vanochtend tegenkom, die het water in gaat”. Ik had ook al eerder gehoord dat er mensen uit de buurt gaan zwemmen, maar dat is op een andere plek waar het meer dieper is. Soms ben ik een groepsdier, maar als het om het plonsritueel gaat, ben ik best een einzelgänger. Natuurlijk is het best leuk met z’n tweeën, niet met een groep, maar alleen is ook prima. Een momentje voor mezelf, zeg maar. Voor de duidelijkheid; ik volg niet de “Wim Hof methode”. Wel volg ik de “Frans de Lange methode”, zoals ik recent tegen iemand zei op het strand. Het kwartje viel na een paar seconden “Ben jij Frans de Lange?” 😉

Anyway Alice vertelde dat ze vaak gaat wandelen en er over nadenkt om ook het water in te gaan. “Ik wil dit al een tijdje” zei ze. “Als je het écht wilt, dan had je het al gedaan!” antwoordde ik met een grijns. Mensen vinden mij soms direct of intens. Ik vind het gewoon leuk om mensen een beetje uit te dagen, te provoceren en te confronteren. “Mocht je zin hebben om een keer mee te plonzen, dan ben je zaterdagochtend om 9.00 uur van harte welkom voor een bak koffie” kopte ik vervolgens haar kant op.. Ik gaf haar het adres van mijn website door, zodat ze mijn gegevens kon opzoeken.

De dagen erna realiseerde ze, dat ze het echt wilde gaan doen. We hebben contact per app gehad en zaterdagochtend stond Alice met lichte spanning en een handdoek op de stoep. Haar man wilde niet mee en haar kinderen wilden als bewijs een foto hebben.

“Ik loop altijd in zwembroek de deur uit” zei ik haar. “Prima!”. Na de koffie hebben we onze zwemkleding aangetrokken en zijn we zo de voordeur uitgelopen naar het strand. Ze vond het niet koud. “Heb je nog instructies?” “Gewoon er inlopen en onderdompelen. Ik doe ook maar wat”. Ik maakte op haar verzoek een paar foto’s van haar, terwijl ze het water in liep. Ze ging zitten om te wennen. Na een minuutje of zo, ging ik er ook in. Ik liet me voorover vallen en ging direct weer staan. Daarna ging ik op m’n rug liggen. We hielden het een paar minuten vol. Ik vind het echt heel stoer van haar, dat ze het gedaan heeft. Daarna zijn we weer terug naar mijn huis gelopen en hebben we nog een kop koffie gedronken en nagepraat. Het gaf haar een kick. Ze was super enthousiast. Weer een fan er bij.

Misschien gaat ze binnenkort nog eens mee. Ik ben vanochtend weer geweest. Het was 10 graden, een hittegolf. Ik heb het 4 minuten volgehouden. Toen ik het water uitkwam raakte ik aan de praat met een vrouw en haar jonge dochter. Ze douchen allebei al koud af thuis. Dat doe ik zelf niet. Ik douche liever heet.  De dochter zou het ook een keer willen doen. De moeder twijfelt. Wie weet?

Een fijne dag!