Wat vind je van de nieuwe …?

Wat vind je van de nieuwe d***o? vroeg Emile mij nadat ik de gordijnen in z’n slaapkamer geopend had? “Intimiderend!” antwoordde ik. Emile en ik schoten allebei in de lach. De ochtend begon goed.

Bron foto: van internet geplukt


Mooi Scrabble woord

Iemand uit ‘team Emile’ had recent voorgesteld om een Doff N’ Donner steunkous aantrekhulpmiddel, mooi woord voor Scrabble, aan te schaffen. Emile heeft ALS en kan zijn benen en armen niet meer zo goed bewegen waardoor het vocht zich op hoopt. In de nacht draagt hij compressie handschoenen en overdag steunkousen. Zelf kan ik deze kousen makkelijk bij hem aantrekken, maar met dit hulpmiddel is het misschien voor sommigen toch echt makkelijker.

Bron foto: van internet geplukt

Begin de dag met de slappe lach

Doordat Emile op een schunnige humoristische manier de dag begon, was dat voor mij een vrijbrief om los te gaan. Ik zal jullie de grapjes besparen, want jullie waren er niet bij en dat is toch wel heel iets anders 😆. Emile kwam in ieder geval niet meer bij van het lachen, tranen vloeiden rijkelijk. Zelf moest ik er ook om lachen. De grappen vlogen heen en weer. “Gebeurt dit ook bij de twee dames, die op andere dagen langskomen?” vroeg ik Emile. “Nou nee niet op deze manier”. We gingen vrolijk verder met lachen. Na het douchen vroeg ik Emile of alle schunnigheid (lees vunzigheid) van hem afgespoeld was. “Ja, ik denk het wel” antwoordde hij lachend.

Ben jij altijd zo geweest?

In mijn recente blog “De Glunderende Gluurder” hadden we een soortgelijk moment. Ook daar lachte Emile tranen, dat hij zelfs op bed omrolde, terwijl ik hem net overeind had. Ik vroeg hem toen of hij altijd zo geweest is, of dat dit zich openbaart sinds de diagnose ALS, vorig jaar zomer. Een arts had Emile verteld dat je door de ALS soms onbedwingbare emoties kan krijgen zoals hard lachen. We hadden het daar over. Zou dit door de ALS komen? Tja, ALS is een spierziekte en de kracht in de spieren neemt af. Je lachspieren zullen ongetwijfeld ook ietwat verslappen. Emile en ik maken er over en weer grappen over. “O Emile, jij kunt er helemaal niks aan doen, dat je van die schunnige dingen zegt, het komt door de ALS”. Het zorgt voor veel vrolijkheid.  Lachen is in ieder geval goed voor het welbevinden.

Bron foto: nl.pinterest.com/dutch speakwords

Humor is overwonnen droefheid

Wat ‘zegt’ Google over de slappe lach krijgen? ‘Bij de slappe lach zenden je hersenen te weinig signalen uit naar je spieren. Daardoor heb je je lichaam niet meer goed onder controle en kun je niet stoppen met lachen’. Er zal vast meer aan de hand zijn na het krijgen van de diagnose ALS. Mijn vader zei vroeger regelmatig dat humor overwonnen droefheid is. Hier zit wel een kern van waarheid in. Diagnose ALS betekent meestal dat je niet oud zal worden. Dit is nogal wat! Je bent van het een op andere moment in de rouw, hoe verwerk je dat? Humor is een manier om er mee om te gaan. Onbewust heb je misschien het idee, ach wat maakt het nog uit, weg met die filters en politieke correctheid. 

Typische mannen dingen

Ruim 5 jaar geleden heb ik met Richard gewerkt. Richard was van mijn leeftijd en had al ruim 2 jaar ALS. Ik schreef recent over hem en een paar weken geleden droomde ik van hem. Hij zat in een rolstoel, maar hij vertelde mij met zijn eigen stem, dat het hem goed ging. Even later stond hij op uit de rolstoel en rende achter een bal aan. Richard heb ik de laatste paar maanden van zijn leven verzorgd, hij was mijn eerste client. Communiceren deed hij via een spraakcomputer. Zijn eigen stem heb ik helaas nooit gehoord. Samen hadden we veel typische mannen lol, keken typische mannen films. Hij lachte veel maar hij kon ook ineens heel erg verdrietig zijn. Beide emoties werkten aanstekelijk. 

Een fijne man

Emile is vooral een vrolijke man en lijkt vrede te hebben met het verloop van zijn leven. Soms vraag ik er naar en zijn antwoord komt er op neer dat hij accepteert dat het loopt zoals het loopt. Sinds begin maart kom ik elke woensdag een uurtje tot anderhalf uur bij hem. Er ontstaat een band, ondanks dat ik slechts één keer per week bij hem kom. Een fijne man, met liefdevolle mensen om hem heen. Ik kom graag bij hem.

I ❤️ontzorgverlening!